U Hamburgu potpisan sporazum studije održivosti turizma

Print
There are no translations available.


Juče je u Hamburgu, u okviru SeaTrade-a na redovnoj godisnjoj konferenciji "Port&Destination Dialogue" 2023 , u organizaciji CLIA-e ,kao krovne kruzing asocijacija u svijetu , posebno predstavljen projekat studije održivosti Kotora kao turističke destinacije. Projekat će sprovesti GSTC- neprofitno udruzenje pri UN-u
, a sufunansirati CLIA, "Luka Kotor" AD i Opština Kotor, na osnovu već potpisanog Ugovora.
Našu delegaciju u Hamburgu čine potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predsjednica Odbora Direktora
"Luka Kotor" AD Ljiljana Popović Moškov, DIrektor TO Kotor Jovan Ristić i Ljubo Radović,pomoćnik direktora za razvoj i marketing u Luci Kotor.
Delegaciju iz Kotora, koja učestvuje na konferenciji primili su: Izvršna direktorica CLIA-e World Kelly Craighead, direktorica CLIA-e za Evropu Marie-Caroline Laurent, direktor GSTC-a za Mediteran dr Ioannis Pappas , kao i Nikos Mertzanidis direktor CLIA-e za Mediteran.
Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor povodom ovog događaja izjavio je:
"Sporazum između CLIA, Luke Kotor i Opštine Kotor, sa jedne strane doprinijet će podizanju nivoa usluge koje pruža grad Kotor i Luka, a sa druge, mnogo važnije, unaprijediti očuvanje i upravljanje UNESCO područjem, kako samim gradom Kotorom, tako i njegovim okruženjem. Zajedničkim djelovanjem održavat ćemo balans, sačuvati Svjetsku kulturnu baštinu a ujedno biti nesebični i omogućiti mnogobrojnim posjetiocima da upoznaju prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo Kotora i Boke kotorske. Razmjenom dobrih praksi i kvalitetnim upravljanjem vjerujem da ćemo postići željene rezultate, na obostrano zadovoljstvo."
" Luka Kotor, kao društveno odgovorna kompanija, jako je zainteresovana za saradnju na ovom izuzetnom važnom projektu održivosti Kotora kao destinacije. Naša kompanija želi da unaprijedi svoje usluge brodskim i kruzing kompanijama do najvišeg nivoa a upravo ovaj projekat će nam u tome pomoći. Kotor je grad pod zaštitom UNESCO- i ja ovim putem zahvaljujem CLIA-i što je prepoznala značaj naše destinacije i uključila nas u projekat od velike važnosti za naš grad. Smatram da će biti izazov kreiranje studije kao i njena realizacija znajući da se Kotor nalazi u jednom od najlepših zaliva u svijetu, ima samo 22,000 stanovnika i oko 500 dolazaka brodova godišnje koji dovode preko pola miliona putnika. I pored izazova najvažnije je da u partnerstvu sa CLIOM i GSTC-em želimo isti rezultat, a to je da Kotor učinimo održivom destinacijom na duži period i sigurna sam da ćemo to i uspjeti"- istakla je predsjednica Odbora direktora "Luka Kotor"AD Ljiljana Popović Moškov.
Marie-Caroline Laurent, generalna direktorica CLIA-e u Evropi, rekla je da je zadovoljstvo što su partneri sa gradom Kotorom za ovu novu studiju kao dijelom njihove posvećenosti odgovornom turizmu. " Kruzing turizam može biti sila i ubuduće i donosi značajne društvene i ekonomske koristi zajednicama. Važno je da radimo zajedno i da destinacije odgovorno upravljaju turizmom kako bi ostale sjajna mjesta za život i posjetu."
Dr. Ioannis Pappas, direktor GSTC-a za region Mediterana, rekao je:" Dok krećemo na revolucionarno putovanje GSTC procjene destinacije Kotor, sa velikim entuzijazmom prepoznajemo značaj ovog projekta, kroz partnerstvo između CLIA-e, Opštine Kotor i Luka Kotor ad, naglašavajući duboku posvećenost unapređenju prakse održivog turizma. Ovo strateško usklađivanje rezonuje sa osnovnim principima GSTC-a i odražava suštinu simbiotičkog odnosa između zainteresovanih strana u industriji, lokalne uprave i infrastrukture krstarenja, uspješnog modela holističkog pristupa održivosti destinacije. Nakon odluke Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam Vlade Crne Gore da se pridruži kao član GSTC-a, Procjena Kotora ne samo da jača viziju zacrtanu Strategijom razvoja turizma Crne Gore 2022-2025, već i podiže status Kotora kao odgovornr turistička destinacije. Ona služi kao svetionik inspiracije za globalnu turističku industriju u cjelini".
Sporazum je najavljen tokom CLIA dijaloga o lukama i destinacijama u Hamburu a počeće u narednim nedeljama i očekuje se da će biti završena početkom 2024. na vrijeme za ljetnju sezonu.